POSLOVI #za5

Poslovi #za5 u Prvoj tehnčkoj školi Kragujevac


Zahvaljujući velikom interesovanju đaka Prve tehničke škole u Kragujevcu, predavanje Poslovi #za5 održano u Novom Pazaru ipak nije poslednje za ovu godinu! Jedanaesto po redu predavanje Poslovi #za5 držaće veliki stručnjaci u oblasti arhitekture, životne sredine, poljoprivrede i oblasti biznisa, u Prvoj tehničkoj školi 17. maja 2019. godine u 15:55 časova.

Srednjoškolci će imati priliku da čuju priču o 15 godina iskustva u razvoju i implementaciji projekata u sektoru životne sredine, šta podrazumeva istraživanje genetike i oplemenjivanja suncokreta, kako izgleda raditi u timu koji je projektovao moderni tržni centar „Rajićeva“ u Beogradu, nešto više o iskustvima na devet svetskih takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja, ali i o provlačenju stranih investicija.

Predavači koji će mladima preneti iskustva prvog zaposlenja, donošenju odluka o studiranju i profesionalnoj orijentaciji i kako napraviti velike karijerne uspehe su:

  • Vera Pullen, konsultant i koordinator programa podrske infrastrukrurnim projektima zastite zivotne sredine EISP2
  • Sonja Pešterac, šef projektnog biroa (Proaspekt)
  • Sandra Cvejić, viši naučni saradnik (Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu)
  • Nemanja Jevtović, viši saradnik za strateška ulaganja (Razvojna agencija Srbije)

Vera Pullen je završila osnovne i master studije ekologije i zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Svoju karijeru u struci počela je kao saradnik na projektu revitalizacije Velikog bačkog kanala Dunav-Tisa-Dunav i pripreme za uvođenje postrojenja za tretman otpadnih voda 2004. godine. Usledili su i drugi projekti, organizacije obuka i konsultacije u Srbiji i regionu kao što su: projekat zaštite Skadarskog jezera pri Svetskoj organizaciji za prirodu WWF (mediteranski program) u Crnoj Gori i Albaniji, nastavak projekta vezan za Veliki bački kanal, zatim biodiverzitet i finansiranje zaštićenih područja prirode pri programu Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP Srbija. Od 2014. radi na Programu podrške razvoju infrastrukture životne sredine (EISP, faza 1 i 2) koji finansira Švedska, trenutno kao koordinator programa, ali i kao rukovodilac pojedinačnih projekata vezanih za upravljanje otpadom i uvođenje primarne separacije otpada. Obavlja i druge konsultacije kao što je ekološka ocena lokacija za nove zgrade (po BREEAM šemi sertifikacije).

 

Sonja Pešterac je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2004. godine, sa završnim radom koji je dobio Godišnju nagradu Privredne komore Beograda za školsku godinu 2003/2004. Od 2005. godine je kao samostalni projektant zaposlena u arhitektonskom studiju Proaspekt d.o.o, preduzeću za arhitekturu, urbanizam i inženjering, gde je stekla bogato profesionalno iskustvo u projektovanju i planiranju širokog spektra arhitektonskih projekata i tema (javni objekti, poslovni i stambeni kompleksi, hoteli, sportski centri, individualni stambeni objekti, enterijeri, rekonstrukcije itd.). U karijeri je imala prilike da usavrši rad na projektima u različitim fazama, od idejnih rešenja do dokumentacije za izvođenje, uz komunikaciju sa multidisciplinarnim timovima arhitekata i drugih inženjera učesnika u poslu, i iskustvo u praćenju gradilišta i primeni detalja. Aktivno učestvuje na arhitektonskim konkursima u okviru Proaspekt tima, koji je osvojio brojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu. Sonja trenutno obavlja funkciju šefa projektnog biroa.

 

 

Sandra Cvejić je diplomirala i magistrirala na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. Doktorsku disertaciju je odbranila na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na smeru Oplemenjivanje i genetika biljaka. Deo svoje doktrorske disertacije uradila je u Austriji, u Beču (Plant Breeding Unit, Joint FAO/IAEA Agriculture and Biotechnology Laboratory, International Atomic Energy Agency Laboratories). Zaposlena je na Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu od 2002. godine. Trenutno je u zvanju viši naučni saradnik. Osnovni program istraživanja je genetika i oplemenjivanje suncokreta tj. bavi se stvaranjem novih hibrida suncokreta. Istraživanja obuhvataju stvaranja i održavanja inbred linija, testiranja hibridnih kombinacija u multilokacijskim ogledima, otpornost na biotički i abiotički stres, kao i korišćenje inovativnih metoda koje su prvenstveno bazirane na biotehnološkim dostignućima. Autor i koautor velikog broja naučnih radova i više od 100 hibrida suncokreta koji su u komercijalnoj proizvodnji u Srbiji, Evropskoj uniji, Ukrajini, Rusiji, Argentini i drugim zemljama. Trenutno je učesnik na preko deset domaćih i međunarodnih projekata.

Nemanja Jevtović je osnovnu i srednju školu završio u Aleksandrovcu kao nosilac Vukove diplome, brojnih priznanja i odlikovanja sa multidisciplinarnih takmičenja. U srednjoj školi je bio predsednik Đačkog parlamenta i lider projekata Kancelarije za mlade pri Ministarstvu omladine i sporta. Tokom srednjoškolskih dana je bio i polaznik Istraživačke stanice Petnice zajedno sa najboljim srednjoškolcima Srbije i Balkana, a na internacionalnom kampu engleskog jezika 2012. godine u Londonu proglašen je za najboljeg učenika u konkurenciji 500 učenika širom sveta. Takođe je učestvovao kao scenarista i režiser u okviru aleksandrovačkog pozorišta i učestvovao u projektima časopisa „Svetosavsko zvonce“. Ispred Fakulteta organizacionih nauka, kao jedan od nagrađenih studenata za postizanje izuzetnih rezultata u toku studiranja, devet puta je predstavljao Srbiju na svetskim takmičenjima u rešavanju poslovne studije slučaja na tri kontinenta. Sa ovih svetskih takmičenja je poneo titulu prvoplasiranog u Montrealu i titulu trećeplasiranog u Portu 2016. godine, kao i titulu finaliste u Kopenhagenu dve godine kasnije. Nemanja je bio predsednik Case Study Club-a Fakulteta organizacionih nauka, najveće studentske menadžment konsalting organizacije u Srbiji, kao i jedan od direktora svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja Belgrade Business International Case Competition, najvećeg takmičenja ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi. Nosilac je Svetosavske nagrade, Godišnje nagrade Privredne komore Srbije, kao i Zlatne plakete opštine Aleksandrovac. Trenutno radi pri Vladi Republike Srbije kao viši saradnik za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije, a takođe je i predsednik Upravnog odbora Case Study Club-a Fakulteta organizacionih nauka.

 

Mesto: Prva tehnička škola u Kragujevcu (Radoja Domanovića 8)

Datum i vreme: petak, 17. maj 2019. godine, od 15:55 do 17:30 časova

Vidimo se uskoro!