POSLOVI #za5

PREDAVAČI – ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA I INSTITUCIJE


Kako se savremeno demokratsko drušvo se sve više oslanja na civilni sektor, projekat Budućnost #za5 će i ova zanimljive profesije predstaviti u okviru predavanja Poslovi #za5, ovoga puta na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, 17. aprila 2019. godine u 15:00 časova (Slušaonica 3).

Sjajni predavači sa dugogodišnjem iskustvom u radu sa mladima i ove srede biće sjajni sagovornici dostupni svima za pitanja, savete i diskusije.

 

 

Zorana Antonijević je diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na predmetu Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću, a master diplomu je stekla na Univerzitetu Singidunum, u oblasti Evropskih integracija, javne uprave i politika. Doktorirala je rodne studije na Univerzitetu u Novom Sadu na temi urodnjavanja politika podrške porodici u kontekstu evropskih integracija u Srbiji. Od 1995. godine radila u različitim međunarodnim organizacijama, kao i pokrajinskim institucijama za rodnu ravnopravnost. Bila je prva savetnica za rodnu ravnopravnost u Vladi Vojvodine i prva direktorka Zavoda za rodnu ravnopravnost. Od 2009. godine zaposlena je u Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Misija u Srbiji, kao savetnica za rodnu ravnopravnost. Realizovala je obuke za javnu upravu, nevladine i međunarodne organizacije u oblasti rodne ravnopravnosti u Srbiji, zemljama u okruženju, Makedoniji, Moldaviji, Ukrajini i Austriji. Stručno se usavršavala u Švedskoj, Holandiji, Švajcarskoj i Austriji. Dobitnica je dve stipendije za istraživački boravak u Švedskoj od Švedskog instituta i Instituta za otvoreno društvo u Budimpešti. Uredila je nekoliko knjiga i objavljivala radove u oblasti urodnjavanja, politika rodne ravnopravnosti i roda i bezbednosti. Njena interesovanja su urodnjavanje javnih politika, rodno budžetiranje, kao i pitanja roda u sektoru bezbednosti.

 

 

Marina Starčević Cviko je po profesiji socijalna radnica, diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Još tokom studiranja, Marina je otkrila civilni sektor i započela svoj angažman volontiranjem i angažmanima u domaćim i stranim nevladinim organizacijama.  Godinama je bila angažovana kao savetnica na SOS liniji za pružanje podrške devojčicama koje su iskusile nasilje, i to je nešto što je odredilo i njen današnji put. Pored toga, zaposlila se u “Građanskim inicijativama” gde je preko 5 godina radila na projektima osnaživanja mladih kroz obrazovne programe i aktivno učestvovala u iniciranju građanskog vaspitanja u školama. Nakon toga, 2006. nastavila je svoj rad u međunarodnoj organizaciji CARE International Balkans gde koordinira projekte koji imaju za cilj unapređenje obrazovnog sistema u Srbiji.  Njen poseban interes je upravo razvoj obrazovnih programa za dekonstrukciju štetnih maskuliniteta, prevenciju rodnog i vršnjačkog nasilja i dostizanje rodne ravnopravnosti i pravde na Balkanu.

 

 

Ana Nedeljković Belja je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde trenutno završava doktorske studije politikologije. Karijeru na razvojnim projektima i u međunarodnim organizacijama je započela u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) gde je rukovodila projektom Strategije održivog razvoja, nakon čega je nastavila rad u ovoj oblasti kao rukovodilac Grupe za održivi razvoj u Kabinetu potpredsednika Vlade za evropske integracije. Poslednjih sedam godina radi na razvojnim programima Kancelarije za Ujedinjene nacije za projektne usluge (UNOPS) koji doprinose održivom razvoju lokalnih samouprava, kroz unapređenje lokalne uprave, konkurentnosti lokalne privrede i poboljšanje društvenog i ekonomskog položaja ranjivih grupa. Trenutno radi na poziciji nacionalne menadžerke programa podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO.

 

 

 

Danijela Jović ima 18 godina iskustva izvršne, tehničke, evaluacione, istraživačke i političke uloge u oblastima razvoja mladih, omladinske politike, neformalnog obrazovanja, razvoja radne snage i preduzetništva, ublažavanja siromaštva i socijalne uključenosti u Evropi i SAD-u. U proteklih osam godina, Danijela je uglavnom bila usmerena na podršku društveno-preduzetničkim poduhvatima i stvaranje mogućnosti za veće uključivanje mladih muškaraca i žena u radnu snagu i društveno-ekonomski razvoj njihovih zajednica / društava. Njen nedavni istraživački rad je obavljen sa Misijom OEBS-a u Srbiji i nacionalnim Ministarstvom omladine i sporta i ima za cilj da proceni kapacitete pružalaca usluga za mlade i njihove mreže za socijalno uključivanje marginalizovane omladine. Aktivno je uključena u razvoj programa i partnerstva unutar Impact Hub-a u dva grada u kojima živi – u Beogradu i Njujorku; promoviše ekonomiju solidarnosti i radničke zadruge u Njujorku i član je Odbora Nacionalne asocijacije omladinskih radnika Srbije (NAPOR) i člana Savetodavnog odbora Nacionalnog omladinskog saveta u Srbiji.

 

 

Vojkan Arsić je osnivač Centra E8 i Reflektor teatra. Reditelj po zanimanju i interesovanju. Veruje u neformalno obrazovanje i “learning by doing” jer iz svog iskustva zna koliko to vredi. Radi kao trener u više oblasti, a najviše uživa u upotrebi drame u edukaciji. Jedan od stvaraoca programa poznatog po kampanji “Budi muško” u kojem mladići promovišu rodnu ravnopravnost i nenasilju. Studirao je režiju kod profesora Ljubiše Ristića, a predstave koje je režirao su: Muškarčine, Nemačka, Crvena: samoubistvo nacije, Žudnja, Sumnjivo lice i Kako ja ovo sinu da objasnim?. Obožava Njujork, rado bi živeo u Amsterdamu, ali ništa od toga jer je patriota i Beograđanin po nacionalnosti. Levo oko mu je zeleno, a desno braon. Jedno na mamu, jedno na tatu.

 

 

 

 

Prijave za ovo sjajno predavanje su OVDE.